W ramach projektu „Opolskie ze smakiem – Kulinarna przygoda rowerowa”  realizowanego przez Lokalna Grupa Działania „Kraina Dinozaurów” w sobotę 11 lipca 2020r. do Centrum Aktywności Wiejskiej w Spóroku zawiła 20 osobowa grupa uczestników rajdu.

Trasa rajdu przebiega przez miejsca, gdzie zaprezentowane zostają tradycyjne regionalne produkty, które znajdują się na liście produktów tradycyjnych,  jak również obiekty, których właściciele są  członkami sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie,  działającej w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

W Spóroku  uczestnicy mieli przyjemność degustować Polywkę /tradycyjną zupę  na maślance przygotowaną  a wcześnie wpisaną przez Ministra Rolnictwa na Listę Produktów Tradycyjnych przez Stowarzyszenie Odnowy i Rozwoju  Spórok .

Niektórzy uczestnicy pierwszy raz kosztowali ten produkt, inni powrócili wspomnieniami do dziecięcych lat. Dziękujemy p. Małgorzacie Golletz i Gizeli Palus za przygotowanie dania tradycyjnego.

W Spóroku uczestnicy projektu  ponadto odwiedzili producenta  ,,FAN AGRI” s.c.

Domowy smażony ser z kminkiem wytwarzany przez producenta jest produktem wpisanym na Listę produktów Tradycyjnych, ponadto przetwórstwo jest członkiem  sieci Opolskiego  Dziedzictwo Kulinarne.

Uczestnicy rajdu  –  mieszkańców obszaru LGD „Kraina Dinozaurów” mieli możliwość poznania pięknych zakątków okolicy oraz  poszerzenie wiedzy na temat potraw kulinarnych.

Powiększenie-+=